Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Potravinová "éčka"

Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná „éčka“. Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách. Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými „éčky“ a rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Zaměřeno na emulgátory

Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo „chování“ střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.

Honba za příčinou

Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu byl však výrazným překvapením i pro samotné vědce. Zdá se, že pouto mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silné. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.

(holi)

Zdroj: www.reuters.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

S vařečkou kolem světa - finská kuchyně

S vařečkou kolem světa - finská kuchyně

Podezření na střevní zánět znamená podstoupit důkladné vyšetření

Idiopatické střevní záněty se mohou projevovat jako jiná více nebo méně závažná onemocnění trávicího traktu.

Na co nezapomínat při léčbě kortikoidy: 2. část

Protizánětlivě působící léky obsahující kortikoidy jsou často v léčbě střevních zánětů nenahraditelné. Řada lidí se ale obává jejich vedlejších...

Střevní zánět pod kontrolou: dodržujte 6 základních kroků

Střevní zánět pod kontrolou: dodržujte 6 základních kroků

Střevních zánětů celosvětově neubývá. Proč a kde je nárůst nejvyšší?

Střevních zánětů celosvětově neubývá. Proč a kde je nárůst nejvyšší?

I s nemocnými střevy si můžete užít dobré jídlo

Dodržovat dietu, která je šetrná k vašemu tělu, je těžké. Při různých slavnostních příležitostech je udržení předsevzetí a pravidel...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Křečové žíly