#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podezírali ji z anorexie, za potížemi však stála Crohnova choroba

Crohnova choroba patří mezi chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu, které může propuknout v kterémkoliv věku, nejčastěji však mezi 20. a 30. rokem. Jde o onemocnění, které nelze zcela vyléčit, nicméně díky důsledné léčbě a správné životosprávě jej lze mít pod kontrolou.

Když zhubnete na 40 kilo…

Markétě bylo čerstvých osmnáct let, když ji začaly trápit zažívací potíže. Trpěla plynatostí, únavou a opakujícími se bolestmi břicha. Potíže přičítala životosprávě a stresu z nadcházejících přijímaček na vysokou školu. Postupně se však přidaly bolesti kloubů a velmi obtěžující průjmy. Okolí si začalo všímat, že Markéta nápadně zhubla. Několikrát se jí stalo, že byla konfrontována otázkou, zda netrpí anorexií. V té době vážila necelých 40 kilo a za své tělo i doprovodné problémy se velmi styděla. I přesto se však odmítala komukoliv svěřit. Když se po několika měsících rozhodla objednat na vyšetření k praktickému lékaři, odešla domů s antibiotiky na bakteriální zánět střeva a radou, ať navštíví psychologa. Potíže však neustupovaly a Markéta čím dál víc propadala zoufalství.

Onemocnění s nejednoznačnými příznaky

První příznaky Crohnovy choroby mohou být velmi nespecifické a na možné onemocnění se zpočátku často vůbec nepomýšlí. Podle statistik je tak až u poloviny pacientů stanovena diagnóza po více než dvou letech trvání obtíží. Příznaky se odvíjejí od lokalizace a rozsahu postižení střeva, přičemž nejčastěji bývá postižen přechod tenkého a tlustého střeva. Obvykle bývá přítomno celkové neprospívání, bolesti břicha, křeče, váhový úbytek, únava, někdy zvýšená teplota, průjmy, bolesti v oblasti konečníku či zvracení. Objevit se však mohou i mimostřevní příznaky, jakými jsou bolesti kloubů, kožní záněty či záněty očí.

Pomohla změna lékaře

U Markéty se vše začalo obracet k lepšímu v době, kdy nastoupila na vysokou školu. Nechtěla, aby ji zdravotní potíže dále omezovaly v každodenních činnostech a školních aktivitách. Rozhodla se změnit lékaře, který ji vyzpovídal a následně odeslal na potřebná vyšetření. Absolvovala mimo jiné kolonoskopii, při které jí byla zjištěna Crohnova choroba. I přes počáteční šok si Markéta konečně vydechla, protože se zjistila příčina všech jejích obtíží. Začala užívat předepsané léky, díky kterým došlo k úplnému odeznění obtíží. I přesto, že léčba Crohnovy choroby je během na dlouhou trať, jak jí vysvětlil lékař, mohla Markéta konečně začít žít plnohodnotný a aktivní život.

Léčba existuje

Existuje celá řada metod, kterými lze přítomnost Crohnovy choroby prokázat. Lékař musí zohlednit pacientovy potíže, laboratorní vyšetření a případné zobrazovací vyšetření. Definitivní diagnózu však stanoví endoskopické vyšetření trávicího systému s odběrem biopsie neboli prohlédnutí střeva kamerou s odběrem vzorku střevní stěny. Po stanovení diagnózy přichází na řadu léčba. Ta spočívá v užívání léků s protizánětlivým účinkem. Jedná se především o aminosalicyláty a kortikoidy, případně antibiotika či imunosupresiva. U části pacientů však dochází i přes maximální léčbu k závažným změnám v trávicí trubici, které si nakonec vynutí chirurgické odstranění postiženého úseku střeva.

V České republice žije asi 30 tisíc pacientů s Crohnovou chorobou. Kromě zdravotních problémů přináší onemocnění pacientům i potíže psychické. Tím, že nemohou zdravě přibývat na váze, bývají často označováni za anorektiky. Stud a frustrace jsou na denním pořádku. Zásadní však je uvědomit si, že na onemocnění nemusíte být sami, a to nejdůležitější, co pro sebe můžete udělat, je vyhledat lékaře a svěřit se se svými potížemi nejbližším přátelům a rodině.

(mraf)

Zdroje:

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková