Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Nenechte si zkazit vánoční pohodu zažívacími problémy

Přes staré známé pořekadlo "nejen jídlem živ je člověk" je strava jednou ze základních životních potřeb. A vzhledem k tomu, že nevhodné pokrmy mohou jedincům s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou způsobit četné nepříjemnosti, je dobré věnovat pozornost tomu, co jíme.

Nenechte si zkazit vánoční pohodu zažívacími problémy
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Vyvážená dieta je klíčem ke zdraví nejen pro ty, které trápí střevní záněty. Proto bychom na ni rozhodně neměli zapomínat ani o Vánocích. Nebojte se, i zdravé jídlo může být chutné a vhodná sváteční tabule nemusí být nutně nezáživná a složená z obilných klíčků a zelných listů.

Na druhou stranu, pokud zrovna u vás neprobíhá vzplanutí neboli akutní fáze onemocnění, kdy by bylo zapotřebí větších dietních omezení, není potřeba se sváteční večeři či obědu s vašimi blízkými vyhýbat se strachem, že vaše problémy ještě zhorší. Jen je dobré výběr potravin a jejich úpravu přizpůsobit vašim potřebám. Vaši blízcí vám jistě rádi vyjdou vstříc.

Zdravá a chutná sváteční tabule

Pokud se vaše onemocnění nachází v remisi, měla by vaše (nejen) sváteční strava obsahovat:

  • dostatek proteinů (rybí maso, drůbež, vhodná je i u nás čím dál více oblíbená krůta – nejlépe v bio kvalitě),
  • zeleninu (nejsnáze je stravitelná lehce povařená nebo podušená),
  • ovoce, opět snáze stravitelné bude jemně podušené nebo jako kompot (řiďte se tím, co dobře snášíte, exotické ovoce nemusí dělat každému dobře, na druhou stranu banány nebo ananas bývá jedinci se střevními záněty dobře snášen),
  • celozrnné výrobky (zkuste přidáním celozrnné mouky ozvláštnit vánoční cukroví nebo vánočku),
  • mléčné výrobky (zkuste vánoční pudink, rýžovou kaši s mlékem nebo jogurt s výběrem ovoce a opražených oříšků),
  • tuky – kvalitní a lehce stravitelné (olivový olej, máslo, husí sádlo).

A na co dát pozor?

I o Vánocích ale platí obecná doporučení během remise. Vyhněte se potravinám obsahujícím nerozpustnou vlákninu a všemu, co by vám mohlo způsobit obtíže.

  • U ovoce oloupejte tuhou slupku a pochutnejte si jen na dužině.
  • Oříšky a semínka jezte jen opražená či jinak tepelně upravená a vybírejte si ty druhy, které dobře snášíte.
  • Ovoce a zeleninu raději zlehka poduste.
  • Pochutnejte si na lehčí variantě bramborového salátu (majonézu můžete nahradit jogurtem nebo kvalitním olivovým olejem), vajíčka jezte, jen pokud je dobře snášíte.

(hak)

Zdroj: www.ccfc.ca

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Doplňky stravy pro pacienty s IBD: Mají vůbec smysl?

Doplňky stravy pro pacienty s IBD: Mají vůbec smysl?

S nástupem jara vás mohou střevní záněty hodně potrápit. Nedejte se!

Vzplanutí střevních zánětů vás může zastihnout kdykoli. Důvody jsou různé: vysazení léků, mimořádný stres nebo třeba výskyt další nemoci....

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu a v pokud...

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

Dvě zásadní rady, jak si pochutnat na „střevní“ dietě

Dvě zásadní rady, jak si pochutnat na „střevní“ dietě

Při Crohnově nemoci doplňujte chybějící kalorie

Crohnova choroba mluví do složení jídelníčku asi více než kterékoliv jiné onemocnění. Čemu se při jeho tvorbě vyhnout a...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Revmatické nemoci