Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Jakou stravou předcházet IBD? Konečně máme jasno

Že fast food zdraví spíše škodí a zelenina prospívá, to už tuší téměř každý. Odborníci se ale konečně rozhodli udělat pořádný výzkum stravování jako celku. K jakým závěrům došli?

Jakou stravou předcházet IBD? Konečně máme jasno
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Mravenčí práce vědců

Nemocných s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou v posledních letech neustále přibývá. A to na celém světě. Jedním z viníků může být strava. Takzvaná „západní dieta“ se totiž z Ameriky rychle šíří stále dál na východ. Vědci se proto našim stravovacím návykům podívali na zoubek. Sledovali, jestli příjem konkrétních živin (tuky, cukry, bílkoviny) a skupin potravy (zelenina, maso, obilniny) má nějaký vliv na to, zda u člověka vznikne nespecifický střevní zánět. Celkově se na jídelníček ptali jak 2609 pacientů se střevním zánětem, tak i zdravých lidí – to aby mohli výsledky porovnávat.

Co škodí a co chrání

Z několika studií nakonec mimo jiné vyplynulo, že mezi složky potravy, které byly spojeny s vyšším rizikem Crohnovy choroby, patří:

  • nasycené tuky,
  • mononenasycené mastné kyseliny,
  • celkové polynenasycené mastné kyseliny (PUFA),
  • celkové omega-3 a omega-6 mastné kyseliny,
  • mono- a disacharidy (neboli jednoduché cukry),
  • maso.

Naopak konzumace vlákniny a ovoce možnost vzniku Crohnovy choroby snižuje. S ulcerózní kolitidou byly spojeny jen některé z výše uvedených složek stravy – konkrétně celkový příjem tuků, polynenasycených mastných kyselin, omega-6 mastných kyselin a masa. Nižší výskyt kolitidy souvisel s podstatnějším příjmem zeleniny.

Tukům se vyhýbejte!

Co se může zdát jako složitá věda, vede k jednoduchému závěru: prevencí nespecifických střevních zánětů je omezení příjmu jednoduchých cukrů, masa a především tuků. A to jak živočišných, tak i rostlinných. Dokonce ani s „blahodárnými“ potravinami, jako je olivový olej nebo ořechy, je lepší to nepřehánět. Do jídelníčku je pak vhodné zařadit více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků plných vlákniny.

Pomoc pro lidi v riziku

Strava není jediným viníkem střevních zánětů. Ani dokonalá dieta vás před nimi nemusí s jistotou ochránit. Může ale tuto hrozbu snížit – třeba pokud víte, že se ve vašem příbuzenstvu Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida vyskytla. To totiž znamená, že vy sami jste ve zvýšeném riziku. Nic moc jiného než zdravě jíst se zatím pro prevenci vzniku těchto onemocnění dělat nedá. Tak proč to nezkusit?

(luko)

Zdroj: 
www.nature.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 4

Čtěte také

Při kolonoskopickém vyšetření už není nutné pít litry vyprazdňujícího nápoje

Při kolonoskopickém vyšetření už není nutné pít litry vyprazdňujícího nápoje

Když vláknina dětským střevům neprospívá

Onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, vyžaduje specifické stravování. U dětského pacienta navíc do hry přistupují...

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Pobyt v lázních si dnes mnoho lidí spojuje spíše s různými relaxačními aktivitami, jako jsou masáže či pobyt v...

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

Jak se vyhnout cestovatelskému průjmu

Jak se vyhnout cestovatelskému průjmu

Bez cigaret lépe ochráníte svá střeva

Lidé, kteří chtějí snížit riziko rakoviny tlustého střeva, by měli změnit svůj životní styl – a to zejména ve...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Křečové žíly