Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Brokolice zapékaná v mikrovlnné troubě

Uvedené množství postačí na přípravu pokrmu pro čtyři osoby

Ingredience:

  • 1 brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ limetky
  • ¼ čajové lžičky červeného nebo cayenského pepře
Upozornění: Pokud nemáte s pepřem dobré zkušenosti, raději ho v tomto receptu vynechejte.

Příprava:

Brokolici omyjte, růžičky rozeberte a stonek oddělte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pokud právě procházíte fází vzplanutí, raději přenechte růžičky rodině a k přípravě jídla pro sebe použijte jen oloupaný stonek, který má nízký obsah vlákniny. Všechny suroviny promíchejte ve velké míse, kterou můžete použít i pro pečení v mikrovlnné troubě. Nastavte mikrovlnnou troubu na vysokou teplotu na 5 minut. Po pěti minutách obsah mísy znovu promíchejte a pečte další tři minuty. Brokolice by měla být měkká, ale pořád ještě jasně zelená.

Nutriční údaje (na jednu porci):

Energetická hodnota 86 kcal
Bílkovina 2,6 g
Cukry 4,6 g
Celkový tuk 7,4 g
Cholesterol 0,000 mg
Nasycené mastné kyseliny 1 g
Na (sodík) 24 mg
Vitamin A 136 RE
Vitamin C 82 mg
Ca (vápník) 42 mg
Fe (železo) 0,8 mg
Celková vláknina 2,6 g


Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!