Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Položit dotaz

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1429 záznamů z celkového počtu 1429, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Vladimíra
Dobrý den, syn má crohnovu nemoc, chodí na biologickou léčbu, v poslední době má vyšší krevní tlak. Mohl by užívat na snížení tlaku přírodní produkt optitensin nebo tenzin? Děkuji za odpověď. Kališová
Odpověď lékaře:
Dobrý den, spíše než užívat přírodní preparáty je potřeba to říci ošetřujícímu gastroenterologovi, vyšší tlak může být i nežádoucím účinkem některých léků a je potřeba rozhodnout, zda není na místě to řešit razantněji-změnou léčby, nasazením antihypertenzní medikace, anebo alespoň sledováním, pokud jsou hodnoty jen lehce nad normou.. S pozdravem.
Lucie
Dobrý den,prosím o radu.Od listopadu 2018 mám zdravotní potíže.Zacalo to občasným průjmem.Pote mě začalo v lednu bolet pod levým zebrem.V březnu 10 dni silný průjem s odporem k jídlu a shodila jsem za těch 10 dni 6 kg.Pote se to srovnalo,ale bolest pod zebrem trvá doteď a k tomu i v oblasti žaludku a pod pravým zebrem.V březnu jsem měla gastroskopii i kolonoskopii a v pořádku.V dubnu CT břicha také v pořádku.Krevni testy po celou dobu také v pořádku.Nyni mi paní doktorka brala vzorek stolice na fekální kalprotektin a vyšel 140.Strevni záněty:ASCA IgA:6,5 ASCA IgG:35,6 ANCA imunofluorescence:negativ. ,IgG4:0,179 Průjem nemám.Ale jsem pořad hodně unavená. V květnu 2018 mi odstranili laparoskopicky zlucnik,měla jsem tam kamen. Je mi 33 let. Muže ten zvýšený kalprotektin znamenat něco vaznejsiho?Dekuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, tato hodnota kalprotektinu je sice zvýšená, ale není to až tak moc, tj. u pacientů se střevními záněty bývají vyšší. Není mi úplně jasné, z čeho Vaše obtíže jsou, určitě je možné léčebně vyzkoušet např. probiotika, pankreatické enzymy (např. volně prodejný Pangrol), spasmolytika s defaltulencii (např. Duspatalin). Pokud by přetrvávaly průjmy v souvislosti s odstraněním žlučníku, i to je možno po domluvě s gastroenterologem řešit léky. Držím palce.
Aneta
Dobrý den, v březnu 2019 jsem byla na kontrolní kolonoskopii + gastrokolonoskopii ošetřující lékařka mi po provedení řekla, že moje střeva jsou jako nové, že všechno vypadá opravdu pěkně a bez problému i trávicí trakt jenom sliznice je trochu setřelejší, ale také jinak ve velmi dobrém stavu A proto mi vysadila všechny léky beru jenom probiotika Biopron + si píchám co každych čtrnáct dní Humiru jako před tím, ale i přes to, že je všechno tak v pořádku tak se necítím úplně nejlíp jsem víc unavená, když nemám žádné léky a hlavně mám docela dost velké bolesti břicha ošetřující lěkařka mi odmítá dát něco od bolesti i když jsem jí o to žádala "Řekla: nemám ti už co nabídnout. I stolice nejsou takové jaké by měly bytm jak to tak pozoruji. Chtěla bych se zeptat je tohle normální??? Děkuju
Odpověď lékaře:
Dobrý den Aneto, je to již váš šestý dotaz v poradně, poradna skutečně nemůže suplovat úlohu ošetřujícího gastroenterologa, se kterým byste měla všechny tyto věci konzultovat. A určitě není možné bez jakékoliv znalosti pacienta posuzovat v léčebném procesu jiného lékaře, co je a není normální.. S pozdravem.
Aneta
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli zrovna konkrétně u UC škodí pití alkoholu nebo kouření cigaret? Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, kouření u UC nijak zvláště nevadí, resp. konec kouření může dokonce způsobit relaps onemocnění. Vzhledem k tomu, že má ale kouření jiná další rizika, rozhodně ho nelze doporučit... Co se týče alkoholu, tak je to míře, občasná sklenka jistě nikomu neuškodí a na UC vliv nemá, pravidelný či vyšší abuzus alkoholu opět má různá další rizika.
Michaela
Dobrý den, syn 2,5 ma řídči stolici /do 2 let kojeny/v lednu prodělal první angínu-prvni atb,hned poté střevní infekt,do té doby zdráv. Celiakie,lepek negativní,ze stěru vyšel pozitivní citrobacter a vysoká hodnota kalprotektinu. Došlo ještě na přeléčení entizolem,poté náprava s probiotiky,stolice 1-2x denně, polotuhá. Syn je veselý, hravý, prospívá,nehubne,žádné příznaky nemoci nevykazuje,ani si nestězuje. Jsme v péči gastroenterologa a ten doporučuje endoskopii. Dočetla jsem se,že kalprotektin je u dětí do 4 let fyziologicky zvýšen a neměl by se vůbec vyšetřovat. Chci se tedy zeptat,jak moc je to směrodatný ukazatel k neodkladné indikaci endoskopie dle Vašich zkušeností? Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, je mi líto, ale zabývám se gastroenterologií u dospělých, jak je to s calprotektinem u takto malého dítěte nemám zkušenosti, důvěřujte svému ošetřujícímu lékaři, anebo se zkuste zeptat na některé dětské gastroenterologii, kde mají mnoho zkušenosti,např. FN Motol. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Cílená biologická léčba