Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Zkuste vynechat přidané cukry! Někdy zhoršují střevní zánět

Kde na vás číhají přidané cukry? A proč by vám bez nich bylo líp? Věřte, že úleva od střevního zánětu je jen jedním z mnoha důvodů.

Zkuste vynechat přidané cukry! Někdy zhoršují střevní zánět
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Střevní problémy po nevhodném jídle už nejspíš zažil každý z nás. Lidé s nespecifickými střevními záněty (IBD) si však musejí obsah talíře hlídat zvlášť pečlivě. Některé běžné složky potravy u nich totiž mohou vyvolávat zhoršování příznaků střevního zánětu. A aby to bylo ještě složitější, každý pacient bývá citlivý na jiné potraviny. Jednou z látek, které často dělají problémy, jsou jednoduché cukry.

Kde jsou a jak škodí

Cukr najdeme téměř v každé potravině. Největším problémem ve stravě jsou však přidané cukry. Ty se do jídelníčku vkrádají třeba jako:

  • limonády a sirupy,
  • cukrovinky a sušenky,
  • zmrzlina,
  • ochucené cereálie,
  • ovocné džusy,
  • kečup.

Současná běžná strava dodává lidskému tělu několikanásobně větší množství cukru, než na jaké je stavěné. Problémem je také to, že jednoduchý cukr je v podstatě čistá energie – to znamená mnoho kalorií, ale málo kvalitních živin potřebných pro zdraví organismu. Cukr je spojován s mnoha nemocemi, například:

  • zubním kazem,
  • obezitou,
  • diabetem 2. typu,
  • onemocněními srdce a cév.

Nekrmte zánět ani špatné bakterie

Někteří lidé s IBD zjistili, že přidaný cukr ve stravě zhoršuje jejich potíže. Snaží se mu proto vyhýbat. Přesné důvody, proč toto opatření funguje, neznáme. Některé teorie se však přímo nabízejí:

  1. Je dokázáno, že cukr podporuje zánět – po jeho požití v těle roste hladina zánětlivých látek. To může ještě podnítit zánět, který je již přítomný na střevní sliznici.
  2. Cukr také může měnit složení bakterií ve střevech. Přesná souvislost střevních bakterií se střevním zánětem se v současné době intenzivně studuje, ale mnozí vědci jsou přesvědčeni, že nerovnováha střevních mikrobů může zhoršovat příznaky IBD.

Jak zjistit, jestli by strava bez přidaného cukru prospěla i vám? Jednoduše – zkrátka to vyzkoušejte. Vynechejte výše zmíněné průmyslově zpracované potraviny a nahraďte je přírodními, méně upravovanými produkty. Řešením však určitě není uchýlit se k „light“ limonádám a sušenkám pro diabetiky. Umělá sladidla v nich by mohla být pro vaše střevo stejnou nebo ještě větší pohromou než samotný cukr.

(luko)

Zdroj: 
www.ibdrelief.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 2

Čtěte také

Čípků se nebojte! Snadno se užívají a dobře fungují

Čípků se nebojte! Snadno se užívají a dobře fungují

Jezte „čistě“. Snížíte tak riziko vzniku střevního zánětu

Přídatné látky v potravinách pravděpodobně hrají velkou roli v možnosti nástupu nespecifických střevních zánětů. Zatočit s nimi chce nový,...

Překvapit, ale neurazit: Co darovat člověku bojujícímu se střevním zánětem?

Vybrat pod stromeček takovou věc, která opravdu potěší, bývá obecně dost těžké. Koupit vhodný dárek pro blízkou osobu potýkající...

Mesalazin a biologická léčba – konkurenti, nebo spojenci?

Mesalazin a biologická léčba – konkurenti, nebo spojenci?

Dráždivý tračník život znepříjemní, ale neohrozí. Odlište ho od IBD!

Dráždivý tračník život znepříjemní, ale neohrozí. Odlište ho od IBD!

Střevní záněty berou sílu kostem. Jak je udržet v kondici?

Riziko řídnutí kostí může zvyšovat jak samotný střevní zánět, tak některé léky, které se užívají k jeho zvládnutí. Jak...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie