Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Dieta u UC

V období bez obtíží, v remisi, je doporučena strava s dostatečným obsahem cukrů, tuků i bílkovin, nezapomínejte ani na dostatečné zastoupení minerálů. Jíst byste měli v klidu, na jídlo se soustředit, důkladně potravu kousat a každé sousto proslinit. Vyhněte se jídlům, která jsou příliš teplá nebo naopak studená, konzumujte potraviny i nápoje vlažné.

V akutní fázi onemocnění je důležité doplňovat ztráty tekutin a zajistit dostatečný přísun energie, neboť při vzplanutí je během zánětlivého procesu zvýšena energetická spotřeba a při dlouhotrvajících průjmech také dochází k větším ztrátám živin. Zvýšená teplota zrychlí metabolické pochody, a tím také přispěje k větší spotřebě energie.

Zvolte potraviny s nízkým obsahem vlákniny, jako je bílé pečivo, vařená zelenina, ovoce bez slupek, ředěné ovocné šťávy. Vyhněte se mléku. Do jídelníčku můžete zařadit i ryby, které obsahují protizánětlivě působící omega-3 mastné kyseliny.

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Kam za teplem? Nejoblíbenější destinace českých cestovatelů