#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotika u střevních zánětů: co (ne)funguje

Vzhledem k tomu, že se věnuji i výživovému poradenství, občas dostávám od klientů otázky, jak jsou důležitá probiotika pro zdraví střev. V případě „běžných“ klientů říkám, že nejlepšími probiotiky jsou kysané zelí a kvašená zelenina, tzv. pickles. V případě nás, lidí se záněty střev, jsem velmi opatrná s čímkoliv probiotickým.

Kysané zelí mě samotnou nafukuje jako balón a probiotika jsem párkrát zkoušela brát s nevalným výsledkem. Dokonce mám podezření, že volně dostupná probiotika přímo určená pro střevní záněty se podílela na novém relapsu. Ne že by asi za to přímo mohla, ale měla jsem v tu dobu k relapsu už nakročeno a miliardy nejrůznějších bakterií paradoxně překlopily tu misku vah směrem k zánětu.

Existují však probiotika, která vám může předepsat lékař. Tento typ probiotik je určen přímo na léčbu kolitidy (ale pozor, ne vždy a pro každého!) a především na léčbu pouchitidy. Tedy zánětu v pouchi, jakémsi tlustém střevě vytvořeném z tenkého po odstranění toho tlustého. V těchto případech taková probiotika zabírají. Já je však nemám vyzkoušená.

Proto bych vám chtěla poradit, ať si prostě a jednoduše dáváte pozor na užívání probiotik. Raději se poraďte se svým lékařem, jaký má názor přímo u vás. V začátcích mé „kolitidní kariéry“ jsem užívala probiotika v roztoku, která jsou vhodná i pro malé děti, těhotné a kojící. U nich jsem žádné nežádoucí účinky nepozorovala a jaký měla vliv na mé tlusté střevo, už také neposoudím.

Zaujalo mě však, jak kdysi dávno objevil jeden lékař bakterie, ze kterých se nyní vyrábí ona probiotika na léčbu pouchitidy. Jeho účinnou „látkou“ jsou bakterie Escherichia coli, kmen Nissle 1917. Tento kmen objevil profesor Alfred Nissle, když sloužil jako lékař na bojišti první světové války v rumunské Dobrudži. Téměř celá vojenská rota v této oblasti zahynula na úplavici a doktor jí nemohl pomoct ani v nejmenším.

Úplavici přežili pouze lékař a dva muži. Rozborem jejich stolice i stolice mrtvých vojáků zjistil, že přeživší měli ve svém zažívacím traktu kolonie jiného, dosud neznámého kmene bakterie Escherichia coli. Tento kmen zastavuje růst jiných mikrobů a dokázal zastavit i růst mikroorganismů způsobujících úplavici. Kmen E. coli pak byl pojmenován podle svého objevitele a roku objevení Nissle 1917 a o mnoho let později začal být používán jako léčivo.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková