Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady naší i našeho trávicího ústrojí a možností ledničky ho ovlivňuje překvapivě i počasí.

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady naší i našeho trávicího ústrojí a možností ledničky ho ovlivňuje překvapivě i počasí. Změny počasí však působí také na náš celkový zdravotní stav a tím i na trávicí ústrojí. A že to není žádná novinka, potvrzuje i fakt, že si toho už před mnoha staletími všiml sám Hippokrates.

„Počasocitlivost“

Vnímavost člověka vůči změnám počasí má své odborné pojmenování – je to tzv. meteorosenzibilita. Až třetina Čechů na sobě nějakým způsobem změnu počasí pociťuje. Citlivější jsou obecně více ženy, staří lidé, malé děti a nemocní.

Předzvěstné pocity

Tito takzvaní meteorosenzibilní lidé na sobě pociťují nadcházející změnu počasí mnohdy i dříve, než k ní dojde. Možná i z vlastní zkušenosti znáte, že vás před výraznějšími změnami počasí občas bolí hlava, píchá v jizvě nebo se ozývají klouby. Zhoršují se také potíže kardiaků (lidé s onemocněním srdečně-cévního systému), astmatiků a ani lidé s postižením trávicího traktu nejsou ušetřeni. Změny počasí nejvíce ovlivňují vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.

Ulcerózní kolitida má ráda jaro

Naše trávení ovlivňují nejen rychlé změny počasí, ale svůj vliv má i střídání ročních období. Typickým zástupcem onemocnění, jehož projevy kolísají v průběhu roku, je ulcerózní kolitida (nespecifický zánět tlustého střeva a konečníku). K jejímu výraznému zhoršení dochází právě na jaře a na podzim.

Střídání ročních období hlavně v minulosti znamenalo výraznou změnu jídelníčku, čemuž bylo zažívání našich předků dobře přizpůsobeno. V létě byli zvyklí na větší přísun ovoce, v zimě naopak byla k dispozici těžší strava s větším množstvím tuků. To je možná důvod, proč si i dnes v parném létě dáte raději něco lehkého, zatímco v zimě snesete jídla mnohem těžší.

(pad)

Zdroj:

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním

Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním

Zima krade tělu vitamín D, pomozte mu jej doplnit

Pokud nepatříte mezi ty šťastné obyvatele naší planety, kteří si mohou celoročně užívat dostatečného slunečního svitu, hrozí vám, že...

Svatováclavská IBD konference: podnětná setkání nejen s odborníky

Již 8 let trvá tradice svatováclavských konferencí, pořádaných organizací Pacienti IBD. Prozradíme, co vás čeká na letošní akci i...

Sportujte i v zimě, prospěje to vašim střevům!

Sportujte i v zimě, prospěje to vašim střevům!

Nečekaný objev: viry mohou být příčinou střevních zánětů

Nečekaný objev: viry mohou být příčinou střevních zánětů

Na kolitidu zabírá nový preparát! Pozvolna, důkladně a bez potíží…

Jmenuje se budesonid MMX a jde o kortikoidní přípravek s unikátním způsobem uvolňování. Pro pacienty s ulcerózní kolitidou znamená...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Křečové žíly