Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
O Vánocích chceme být pohromadě se svými blízkými, strávit s nimi příjemný čas a sdílet společně vánoční pohodu. K této představě pro většinu z nás patří i slavnostní vánoční večeře.
Pacientům se střevními záněty ale zdravotní stav někdy nedovolí oddat se svátečnímu klidu.
Jaké potraviny si člověk s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou může dopřát i na Vánoce bez obav? A jakým potravinám by se tito pacienti naopak měli vyhnout?
Rybí maso by ale v žádném případě nemělo být smažené či grilované, vhodnou úpravou je dušení nebo pečení na plechu či v alobalu. Tradičního vánočního kapra tak lze nahradit jeho zdravější (a nepochybně i chutnější) variantou.
K dochucení slavnostní večeře můžete využít různé bylinky a koření. Vždy by ale mělo jít o přísady, se kterými máte dobré zkušenosti a o kterých víte, že vám nezpůsobí nepříjemné obtíže. Vhodné jsou například zelené natě libečku, bazalky, pažitky, petržele nebo kopru.
Ani bramborový salát si lidé se střevními záněty nemusejí odpírat. Místo majonézy je ale vhodné přidat kysanou smetanu nebo jogurt. Vyhněte se syrové zelenině a vajíčkům. Dušenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) naopak použít lze. Nebraňte se ani malým experimentům a obohaťte chuť salátu například brokolicí, dušenými jablky nebo pórkem.
Důležité je vyhnout se potravinám, se kterými nemáme dobré zkušenosti, dobře se naladit a nenechat se ani na Vánoce ničím vyvést z míry.
Zdroj: